ankara šocuk endokrin ankara šocuk endokrinoloji doktorlarř
´╗┐├»┬╗┬┐ G├Ânderiler

G├Ânderiler

├çevrimi├ži G├Ânderi

T├╝rk D├╝nyas─▒ Uygulama ve Ara┼čt─▒rma Merkezi Yemek K├╝lt├╝r├╝ Dergisi i├žin bir kullan─▒c─▒ kayd─▒n─▒z var m─▒?
Giri┼če Gidiniz

Kullan─▒c─▒ Ad─▒ / ┼×ifresine ihtiyac─▒n─▒z m─▒ var?
Kay─▒t Sayfas─▒na Gidiniz

Site arac─▒l─▒─č─▒ ile g├Ânderi yapmak ve s├╝reci izlemek i├žin bir kullan─▒c─▒ kayd─▒ yapt─▒rman─▒z gerekmektedir.

 

Yazar Rehberi

YAZIM KURALLARI


1. T├╝rk D├╝nyas─▒ Uygulama ve Ara┼čt─▒rma Merkezi Yemek K├╝lt├╝r├╝ Dergisi Ocak ve Temmuz ay─▒ olmak ├╝zere y─▒lda iki defa yay─▒mlan─▒r. Dergi, Eski┼čehir Osmangazi ├ťniversitesi T├╝rk D├╝nyas─▒ Uygulama ve Ara┼čt─▒rma Merkezinin yay─▒n organ─▒d─▒r. Yemek K├╝lt├╝r├╝ alan─▒na ├Âzg├╝ ├žal─▒┼čmalar, bilimsel ara┼čt─▒rmalar, olgu sunumlar─▒, derlemeler, edit├Âre mektup, Yemek K├╝lt├╝r├╝ alan─▒nda haber ve ├Âzet olmak ├╝zere hakemli a├ž─▒k eri┼čimli sadece internet ortam─▒nda yay─▒nlanan bir dergidir. Derginin dili T├╝rkiye T├╝rk├žesiÔÇÖdir. Yaz─▒lar T├╝rk d├╝nyas─▒ ve akraba topluluklardan al─▒nacakt─▒r. Yaz─▒lar─▒n dergide yer alabilmesi i├žin daha ├Ânce ba┼čka bir dergide yay─▒nlanmam─▒┼č olmas─▒ ve yay─▒nlanmak ├╝zere g├Ânderilmemi┼č olmas─▒ gereklidir.


2. Yay─▒mlanmak ├╝zere dergiye g├Ânderilen yaz─▒ ile birlikte yazar(lar)─▒n ad─▒-soyad─▒, unvan─▒, kurum, ve e-posta adresleri ile a├ž─▒k ileti┼čim adreslerini i├žeren bilgiler ayr─▒ bir sayfada g├Ânderilmelidir. Yazar(lar)─▒n ├žal─▒┼čmay─▒ dergi yay─▒n s├╝recine sundu─čunu ve dergi yay─▒n politikas─▒n─▒ okuyarak kabul ettiklerini beyan eden ─▒slak imzal─▒ ├╝st yaz─▒y─▒ posta veya faks ile dergi edit├Ârl├╝─č├╝ne ula┼čt─▒rmas─▒ gerekmektedir.

3. Dergiye g├Ânderilen yaz─▒lar, Microsoft Word 2010 T├╝rk├že s├╝r├╝m├╝ ile, 1,5 sat─▒r aral─▒kl─▒, tablo, ┼čekil, kaynaklar ve eklerle birlikte en ├žok 25 A4 sayfa boyutunda olmal─▒d─▒r. Yaz─▒lar 10,5 puntoda ÔÇťCalibriÔÇŁ fontu kullan─▒larak haz─▒rlanmal─▒d─▒r. Sayfalar numaraland─▒r─▒lmal─▒d─▒r. ┼×ekil ┼čartlar─▒na ya da dergi konusuna uymayan yaz─▒lar ├Ân de─čerlendirmeye al─▒nmadan yazar(lar)─▒na bildirilir.

4. G├Ânderilen yaz─▒lar─▒n T├╝rkiye T├╝rk├žesi ve ─░ngilizce ba┼čl─▒klar─▒, 120 kelimeyi a┼čmayacak ┼čekilde yaz─▒n─▒n t├╝m├╝n├╝ ├Âz bi├žimde (├žal─▒┼čman─▒n amac─▒n─▒, y├Ântemini, bulgu ve sonucunu) yans─▒tacak nitelikte T├╝rkiye T├╝rk├žesi ve ─░ngilizce ├Âzetler ile en az ├╝├ž en fazla be┼č adet T├╝rkiye T├╝rk├žesi ve ─░ngilizce anahtar kelime yer almal─▒d─▒r. ├ľzetlerin ba┼čl─▒─č─▒ ve metin k─▒sm─▒, ÔÇťCalibriÔÇŁ karakterde 9 punto ve bir (1) aral─▒kla yaz─▒lmal─▒d─▒r. Makale metninde yazar/lar─▒n kimlik bilgileri yer almamal─▒d─▒r. Yaz─▒lar─▒n ba┼čl─▒─č─▒ olduk├ža k─▒sa ve ├žal─▒┼čmay─▒ do─čru temsil etmelidir.

5. T├╝m metin iki yana yasl─▒, paragraflar aras─▒nda 12nk bo┼čluk verilmi┼č, ba┼čl─▒klar hari├ž paragraflar soldan girinti yap─▒larak yaz─▒lmal─▒d─▒r. G├Ânderilecek ├žal─▒┼čmalar─▒n sayfa kenar bo┼čluklar─▒ her taraftan 2,5 cm olacak ┼čekilde ayarlanmal─▒d─▒r.

6. T├╝m ba┼čl─▒klar kal─▒n (bold), sola yasl─▒ (girintisiz) ve yaln─▒zca kelimelerin ilk harfleri b├╝y├╝k olacak ┼čekilde yaz─▒lmal─▒d─▒r. Alt ba┼čl─▒klar 1., 1.1, 1.1.1. ┼čeklinde numaraland─▒r─▒lmal─▒ ve yaz─▒n─▒n giri┼č, y├Ântem, bulgular, sonu├ž ve kaynaklar ┼čeklinde ana b├Âl├╝mlerine yer verilmelidir.

7. Makalelerin format─▒ American American Psychological Association (APA) kurallar─▒na g├Âre d├╝zenlenmelidir (https://is.muni.cz/el/1423/jaro2013/ZUR537/um/APA.pdf ). APAÔÇÖn─▒n 6. bask─▒s─▒, yazarlar─▒n dikkate alaca─č─▒ versiyonu olmal─▒d─▒r. Metin i├ži at─▒flarda APA metodu olarak adland─▒r─▒lan ve Amerikan Psikologlar Derne─či taraf─▒ndan yay─▒nlanan "The publication manual of the American Psychological Association" isimli kaynakta belirtilen yaz─▒m ilkelerine uyulmal─▒d─▒r. Gerekti─činde dipnotta a├ž─▒klamalara yer verilebilir..Sunulan yaz─▒ ├Âncelikle yay─▒n kurulu taraf─▒ndan kabul veya red edilir. Kabul edilen yaz─▒lar yay─▒n kurulu taraf─▒ndan belirlenen ├žift-k├Âr, ba─č─▒ms─▒z ve ├Ânyarg─▒s─▒z hakemlik (peer-review) ilkelerine g├Âre en az iki hakem taraf─▒ndan de─čerlendirilir. Son karar dergi yay─▒n kurulunundur. Yay─▒n kurulunda derginin inceleme a┼čamas─▒; 1- Edit├Âr sekreter taraf─▒ndan teknik inceleme, 2- Ba┼č Edit├Âr taraf─▒ndan ─░nceleme: [reddetmek ya da yay─▒n─▒ ilerletme de─čerlendirmesi], 3- B├Âl├╝m edit├Âr├╝ / ├ľnlisans Edit├Ârler taraf─▒ndan ─░nceleme, 4- Haftal─▒k Yay─▒n Kurulu Toplant─▒s─▒nda De─čerlendirme [reddetmek ya da yay─▒n─▒ ilerletme de─čerlendirmesi], 5- ─░ki veya daha fazla d─▒┼č yorumcular taraf─▒ndan ─░nceleme, 6- Gerekli ise bir istatistik├ži taraf─▒ndan de─čerlendirme, 7- Benzerlikleri denetleme, 8- B├Âl├╝m Edit├Âr├╝ taraf─▒ndan de─čerlendirilme, 9- Kopya de─čerlendirilmesi, 10- Benzerlikleri yeniden denetleme, 11- Proof Haz─▒rl─▒─č─▒, ve 12- Yay─▒nlama a┼čamas─▒ olmak ├╝zere 12 ad─▒mdan olu┼čmaktad─▒r.


8. Metinde kaynaklara at─▒fta bulunurken yazar soyad─▒, tarih ve gerekliyse sayfa bilgisi verilmelidir. Tek yazarl─▒ kaynaklara at─▒f ├Ârnekleri, ├ľzt├╝rk (2005)...; Kaya (2008, s. 12)...; Ta┼č (2007, ss. 182-186). ─░ki yazarl─▒ kaynaklara yap─▒lan at─▒f ├Ârnekleri: Kaya ve Ta┼č (2004)ÔÇŽ; ├ľzt├╝rk ve Do─čanÔÇÖa (2009, s. 45) g├Âre. APA at─▒f format─▒na uygun olarak, at─▒fta bulunulan kayna─č─▒n yazar say─▒s─▒ 3 ile 5 aras─▒nda ise, kayna─ča metin i├žinde ilk ge├žti─či yerde yukar─▒daki gibi at─▒fta bulunulur: ├ľzt├╝rk, Kaya ve Ta┼č (1998, ss. 25-35). Ayn─▒ kayna─ča daha sonra yap─▒lan at─▒flarda ilk yazar─▒n soyad─▒ ile birlikte "vd." ifadesi kullan─▒l─▒r: ├ľzt├╝rk vd. (1998, ss. 25-35). C├╝mle sonunda birden fazla esere at─▒fta bulunuluyorsa bu kaynaklar parantez i├žinde alfabetik s─▒ra ile verilmelidir. ├ľrne─čin: ...(Kaya, 2008; ├ľzt├╝rk, 2005; ├ľzt├╝rk ve Do─čan, 2009, s. 45; Ta┼č, 2007, ss. 182-186).

9. ┼×ekiller ve tablolar metin i├žinde ortalanm─▒┼č olarak ve sayfa s─▒n─▒rlar─▒n─▒ a┼čmayacak ┼čekilde haz─▒rlanmal─▒ ve renkli olmamal─▒d─▒r. Gerekti─činde tablo ve ┼čekiller, ekler b├Âl├╝m├╝ olu┼čturularak kaynaklardan ├Ânce gelecek ┼čekilde metne yerle┼čtirilebilir. ┼×ekiller ve tablolar kendi aralar─▒nda bir (1)ÔÇÖden ba┼člayarak ayr─▒ca numaraland─▒r─▒lmal─▒d─▒r. ┼×ekiller ve tablolar─▒n ba┼čl─▒klar─▒ k─▒sa ve ├Âz se├žilmeli ve her kelimenin ilk harfi b├╝y├╝k, di─čerleri k├╝├ž├╝k harfle yaz─▒lmal─▒d─▒r. Gerekli durumlarda a├ž─▒klay─▒c─▒ dipnotlar veya k─▒saltmalar ┼čekil ve tablolar─▒n hemen alt─▒nda yer almal─▒, bunlar─▒n varsa kaynaklar─▒ metin i├ži at─▒f kurallar─▒na uygun olarak yer verilmelidir. Tablo ve ┼čekiller, yaz─▒l─▒m programlar─▒n─▒n ├ž─▒kt─▒lar─▒ olarak konmamal─▒, sonu├žlar yazar(lar) taraf─▒ndan gerekli tablo ya da ┼čekile d├Ân├╝┼čt├╝r├╝lmelidir.

10. G├Ânderilen yaz─▒lar─▒n sonunda kaynak├ža olu┼čturulmal─▒d─▒r. Yaz─▒da kullan─▒lan kaynaklar yazar soyad─▒ dikkate al─▒narak alfabetik s─▒ra ile kaynak├žada yer almal─▒, yaz─▒da ad─▒ ge├žmeyen kaynaklara yer verilmemeli, yaz─▒ i├žinde yer alan t├╝m kaynaklar da kaynak├žada yer almal─▒d─▒r.

 

Yaz─▒lar─▒n Dergiye G├Ânderilmesi

T├╝rk D├╝nyas─▒ Uygulama ve Ara┼čt─▒rma Merkezi Yemek K├╝lt├╝r├╝ Dergisine g├Ânderilecek yaz─▒lar yazar(lar)─▒n tan─▒t─▒c─▒ bilgilerine yer veren ve yer vermeyen iki farkl─▒ yaz─▒n─▒n ayn─▒ elektronik posta ekine eklenmesi gerekmektedir. Yay─▒nlanmas─▒na karar verilen makaleler ├╝zerinde ÔÇťDergi Yay─▒n KuruluÔÇŁ taraf─▒ndan esasa y├Ânelik olmamak kayd─▒yla, k├╝├ž├╝k d├╝zeltmeler yap─▒labilir. Makale yukar─▒da ifade edilen programda kay─▒t edilerek, son ┼čekli dergi edit├Âr├╝/edit├Âr yard─▒mc─▒s─▒ ve edit├Âr sekreteri e-posta adreslerine iletilmelidir.

─░leti┼čim Adresi:
Adres: T├╝rk D├╝nyas─▒ Uygulama ve Ara┼čt─▒rma Merkezi Yemek K├╝lt├╝r├╝ Dergisi, 26480 Eski┼čehir, T├╝rkiye
Edit├Âr Yard─▒mc─▒s─▒: Rabia Hazal Keskin
Telefon: 0 506 275 80 99
e-posta: rabiahazalkeskin@gmail.com
Edit├Âr Sekreteri: Zekeriya Y─▒ld─▒r─▒m
Adres: T├╝rk D├╝nyas─▒ Uygulama ve Ara┼čt─▒rma Merkezi Yemek K├╝lt├╝r├╝ Dergisi, 26480 Eski┼čehir, T├╝rkiye
Tel: +90 222 239 29 79 / 4499
e-posta: zekeriya@ogu.edu.tr

Telefon: 0 ÔÇô 222 ÔÇô 2293048

 

 

Ba┼čvuru Kontrol Listesi

Ba┼čvuru s├╝rec├╝nde yazarlar ba┼čvurular─▒n─▒n a┼ča─č─▒daki listedeki t├╝m maddelere uydu─čunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan ba┼čvurular yazarlara geri d├Ând├╝r├╝lecektir.

  1. G├Ânderilen yaz─▒ daha ├Ânceden yay─▒nlanmam─▒┼č ve yay─▒mlanmak ├╝zere herhangi bir dergiye de─čerlendirilmek ├╝zere sunulmam─▒┼čt─▒r (Yazar Rehberi'nde detayl─▒ a├ž─▒klama verimi┼čtir).
  2. G├Ânderi dosyas─▒ OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect dok├╝man─▒ dosyas─▒ bi├žimindedir.
  3. Burada mevcut ba┼čvurular i├žin URL'ler sa─članm─▒┼čt─▒r.
  4. Metin tek sat─▒rl─▒, 10 punto, alt─▒ ├žizilme yerine italik olarak vurgulanm─▒┼č (ge├žerli URL adresleri ile) ve t├╝m ┼čekil, resim ve tablolar sayfa sonu yerien metin i├žinde uygun noktalara yerle┼čtirilmi┼čtir. Bask─▒ i├žin, resimlerin kaliteli kopyalar─▒n─▒ ek dosya olarak g├Ânderiniz. G├Ânderilen dosyan─▒n boyutu ├žok fazla olur ise, sistem almayabilir. B├Âyle durumlarda yaz─▒y─▒ b├Âl├╝p, di─čer b├Âl├╝mleri ek dosya olarak tek, tek g├Ânderebilirsiniz.
  5. Buraya eklenen sitil ve bibliyografk gereksinimler Dergi Hakk─▒nda k─▒sm─▒ndaki Yazar Rehberi'nden g├Âr├╝lebilir.
  6. Yaz─▒n─▒z─▒ hakem de─čerlendirmesi yap─▒lan bir dergi b├Âl├╝m├╝ne g├Ânderiyor iseniz k├Âr hakemlikten emin olmak i├žin t─▒klay─▒n. Yard─▒m sayfas─▒ndaki ├Ânerilere tam olarak uyunuz.
 

Gizlilik Beyan─▒

Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen ama├žlar─▒ do─črultusunda kullan─▒lacakt─▒r. Di─čer ama├žlar veya ba┼čka bir b├Âl├╝m i├žin kullan─▒lmaycakt─▒r.